Att bli av med sina värdesaker är aldrig roligt, men inbrott för med sig många nackdelar. Dels att privatpersoner och företag förlorar ägodelar och därmed pengar, även om försäkringsbolagen ofta kan ta hand om ärenden. Samtidigt kan personliga upplevelser – om någon är i huset under inbrottet – också vara ett av problemen.

Hur många inbrott sker i villor i Sverige?

Även om Sverige är ett väldigt tryggt land innebär det inte att allt är perfekt. Av den anledningen är det möjligt att bli utsatt för rån och inbrott även om svensk villaägare. Men är det vanligt? I Sverige skedde 2020 totalt 8370 inbrott i villor. Det innebär att inbrott i Sverige sker men det minskar i den boendeformen. Däremot ökar det i andra boenden. I lägenheter ökade antalet inbrott med fem procentenheter. Om det innebär att inbrottstjuvar ändrar sina byten från villor till lägenheter eller om det är en slump går inte att fastslå än.

Undvika inbrott

  • Grannsamverkan
  • Hundar i hemmet
  • Övervakningskameror
  • Skyltar som informerar om övervakningskamera eller andra åtgärder

Hur undviks inbrott?

Men hur rädd någon än kan känna sig för att bli utsatt för inbrott i Sverige finns det två bra saker att tänka på. Dels att inbrott är väldigt ovanligt generellt sett, men även att det alltid finns saker för att minska risken för att tjuvarna ska slå till.

Dels handlar det om att använda sig av produkter och tjänster som gör att tjuvarna kommer tänka flera gånger innan de slår till, eller snarare ångrar sig. Att börja med ett inbrottssäkert hem är den första delen. Det här går dock att uppnå via flera mål för den som vill.

Övervakningskameror och larm är några av delarna som generellt sett anses vara bra. Då är det möjligt att spela in vad som händer samt automatiska larm som tillkallar säkerhetsbolag. Men något som underskattas är grannsamverkan och hundar. Att ha människor som springer runt och tittar omkring ens hur eller skällande hundar skrämmer fler än det först går att tro.