Ett litet barn blir buret en stor del av tiden, både när det sover och när det inte sover. Alltså kommer den lilla i kontakt med förälderns kläder en hel del. Ingen skulle ge sitt barn barnmat som innehåller kvicksilver eller dioxiner, men det är inte ovanligt att vuxna bär kläder som innehåller ämnen som är nästan lika giftiga. Sydsvenskan skriver:
Henrik Willers är miljörevisor på Teko, Sveriges textil- och modeföretags arbetsgivareorganisation. Han säger också att det är svårt att vara en miljömedveten textilkonsument i dag.
– Vi har gjort en förteckning över alla icke önskvärda kemikalier, den blev en drygt två meter lång lista med massor av ämne.
Hans råd till dem som vill ha en så giftfri garderob som möjligt är:
– Handla svenskt och satsa på kvalitet, då varar kläderna längre och miljöbelastningen blir mindre.
Nya kläder innehåller mer gifter än gamla. Så ju längre man kan använda ett plagg, desto mindre gifter kommer man att ha närmast kroppen. Därför är det inte en dum idé att plocka fram sina gamla tonårskläder under föräldraledigheten, om man fortfarande kan ha dem vill säga. Det lönar sig även att lappa och laga exempelvis jeans, som ofta hör till de giftigaste plaggen av alla. Som tur är har jeans i ekologisk bomull börjat säljas av exempelvis den svenska jeanstillverkaren Nudie, som även gör jeans av återvunnen bomull, och emellanåt använder naturlig istället för syntetisk indigo.
Köp svenskt
Ett annat tips är att välja kläder som tillverkas i Sverige, eftersom reglerna för vilka ämnen som textilarbetarna får komma i kontakt med är hårdare här än i många andra länder. Som de flesta nog vet tillverkas väldigt få plagg i Sverige nuförtiden, men det finns faktiskt några undantag.
- Stutterheims regnjackor tillverkas i Borås.
- Kero i Pajala, Kavat i Örebro och Lundhags i Järpen tillverkar skor.
- Woolpower gör underställ och andra kläder som kan behövas när det är kallt ute. Dessa plagg tillverkas i Sverige, även om ullen kommer från Nya Zeeland.