Förr i tiden var det vanligare att sy kläder både till sig själv och till sina barn. Det var ett äkta hantverk som alla kvinnor i familjen sysselsatte sig med. Men tiderna förändras och idag är det inte alls lika vanligt.

I och med det lättillgängliga och billiga modet som finns numera så är det få som tycker att det är värt att lägga ned tid och pengar på att sy egna kläder. Men faktum är att bara du har rätt sorts tyg och en symaskin så behöver det inte vara så krångligt att sy egna barnkläder och det är ju alltid roligt att ha unika klädesplagg.

Så kommer du igång

För någon som inte har bekantat sig med en symaskin mer än de obligatoriska timmarna på syslöjden i grundskolan så känns det kanske övermäktigt att faktiskt sy ett klädesplagg. Då kan det vara enklare och mer givande att börja med något mindre och enklare. En snuttefilt eller ett lapptäcke, till exempel. Där är det inte lika viktigt med mått och mönster som det är med ett klädesplagg.

Att ha rätt utrustning gör också arbetet mycket enklare. Du behöver ha en symaskin, gärna en som är enkel att förstå och arbeta med i början. Att ha en ordentlig textilsax är också något du behöver lika som knappnålar och textilkritor för att rita upp ditt mönster. Tyget är också viktigt men det beror mer på vad du hade tänkt att sy. Ska du sy en snuttefilt så vill du förmodligen ha ett mjukt och skönt tyg som barnet kan gosa med, och ska du sy ett par byxor eller en tröja så vill du förmodligen ha något som är lite stretchigt. Det finns flera böcker att köpa eller hemsidor att besöka för dig som vill komma igång att sy egna barnkläder.