Det finns en hel del kemikalier i våra hem som du kanske inte tänkt på finns där, men när du skaffar barn är det viktigt att du tar reda på vad som är farligt och även städar bort dessa ur ditt hem. Här är några tips på vad du kan tänka till kring.

Att ha det rent och fräscht hemma, det är något vi alla vill ha och många av oss har bokat hemstädning och fönsterputs via losningar.se för att underlätta i vardagen. Och när du skaffar barn är det dessutom extra skönt att få hjälp av en städfirma, för just städning är en av de saker som blir svåra att hinna med när man har en liten nyfödd bebis att se efter. Men vad som kan vara bra att tänka på när du är nybliven mamma eller pappa är att titta lita på de kemikalier som du redan har hemma. Dessa kan nämligen vara skadliga både för barnet och skadliga för miljön.

Vanliga gifter hemma

I ett hem finns det fler kemikalier än du kanske tror. Men som tur är har Kemikalieinspektionen sammanställt de allra vanligaste så att du snabbt kan avgöra huruvida du vill ha kvar dessa i ditt hem när bebisen väl börja ta sig fram på egen hand. Här är några exempel på de som kan vara smart att ta bort helt eller ställa undan så nyfikna barnahänder inte får fatt i dem:

  • Produkter med varningssymboler – samtliga som har varningssymboler på sig innehåller kemikalier som på något sätt är skadliga, dessa ska du gömma eller slänga på miljökorrekt vis.
  • Knappcellsbatterier och batterier – finns i fler saker än du kanske tror, till exempel gratulationskort som ger ifrån sig ljud, klockor och vanliga febertermometrar
  • Vätskefyllda prydnadssaker – om vätskan är i en färg så innehåller den kemikalier som är giftiga att få i sig, till exempel lysstavar och lavalampor.

Andra saker du såklart också ska städa undan är tobaksprodukter, sprejflaskor, målarfärg, maskindiskmedel, flytande tvättmedel, sköljmedel och annat som barn gärna stoppar i munnen. Och om olyckan i alla fall skulle vara framme och ditt barn får i sig något som är giftigt ska du genast kontakta 112 och något som kan vara bra är att redan nu läsa på hur du gör Första hjälpen vid förgiftning vilket sammanställs hos Giftinformationscentralen där du även kan läsa mer om gifter som både barn och vuxna ska passa sig för att få i sig.