En väldigt vanlig present att ge små barn, speciellt på dop eller namngivningsceremonier, är smycken.  Ett smycke kan tyckas vara den perfekta presenten men faktum är att många smycken innehåller metaller som kan vara riktigt hälsofarliga.

Ett tillfälle då barn ofta får en massa presenter är på deras dop.

”Och om man bjuder in till kalas så kommer alltid gåvor och presenter på köpet, särskilt när det är ett litet barn som man ska fira.” Läs mer.

Giftiga metaller i smycken

En utav de vanligaste sakerna att ge bort i doppresent är ett smycke. Men faktiskt så bör man vara på sin vakt när man köper ett smycke till ett barn. Det är nämligen så att smyckena kan innehålla giftiga metaller som bly, nickel och kadmium. I den här artikeln kan man läsa att över 100 svenska kommuner nu deltar i en nationell kontroll av hur lagstiftningen när det gäller giftiga metaller följs. EU har nämligen en gemensam lagstiftning om smycken och det finns gränsvärden för hur mycket av ett ämne som ett smycke får innehålla.

Väldigt hälsofarliga ämnen8718556--

Grossiter och stora kedjor kontrolleras redan av Kemikalieinspektionen men i mindre butiker har man inte lika bra koll på om lagstiftningen efterföljs. Om analys av smyckena i dessa små butiker visar att det finns mer tungmetaller än vad som är tillåtet kommer miljönämnden att uppmana butiken att inte sälja smycket. Varför dessa metaller inte bör användas är för att de kan skada hjärnan och nervsystemet, kan framkalla allergier och ge cancer och benskörhet.