Halloween närmar sig och det betyder att många barn tänker ge sig ut på den traditionella godisvandringen – bus eller godis. Men när barnen ska gå ut ensamma bland hus och plinga på hos främmande människor, finns det några saker de bör tänka på för att göra detta inte bara på ett roligt men också ett säkert sätt.

2795119-pumpagubbar

Bus eller godis

Vi har tidigare skrivit om att dopet är den första stora händelsen i ett barns liv. Men något som också är viktigt och som de flesta förmodligen kommer att komma ihåg även i vuxen ålder, är att gå på en ”bus eller godis”-runda på Halloween. Bus eller godis kommer från den engelska traditonen trick or treat. Dörrknackningen liknar den man gör som påskkärring på påsken. Traditionen är mest vanlig i engelsktalande länder men har spridit sig även till andra länder. Den går ut på att barnen klär ut sig i skrämmande maskeringar och går runt och knackar dörr. Barnen säger ”bus eller godis” till den som öppnar och den boende måste bjuda barnen på godis eller pengar, annars kan barnen utföra ett bus på den boendes hus.

Tips inför rundan

Men när barnen ska gå ut på dörrknackningsrundan behöver de tänka på en del saker för att den ska bli så säker som möjligt.

  • De bör aldrig gå ut ensamma. Om man är ett helt gäng som går tillsammans blir det säkrare och framförallt roligare och mer effektfullt för den som får besök av er.
  • Bestäm innan med barnen vilken tid de ska vara tillbaka så att ni inte behöver sitta och vara oroliga innan dess. När man går bus eller godis vill man ju att det ska vara mörkt men man bör inte vara ute till efter klockan nio ungefär.
  • Stanna kvar vid dörröppningen när ni knackat på hos något. Gå aldrig in hos någon ni inte känner, även om ni blir inbjudna.
  • Gå bara i de kvarter som ni känner till och hittar i. Bestäm med era föräldrar vilken väg ni ska gå och gå endast den vägen. Det är även viktigt att man håller sig till vägar och inte vandrar ut i skogar eller på okänd mark.
  • Följ aldrig med folk som ni inte känner. Detta gäller oavsett om de säger att de behöver hjälp eller att det är en nödsituation.
  • För att lättare kunna se i mörkret kan ni ta med er en ficklampa.