Barn ska också ha presenter. Men vad ger man dem? Vad vill de ha? Det är viktigt att ge dem gåvor som både är barnsäkra och giftfria och anpassade efter mottagarens ålder. På Presenttips.se hittar du ett stort utbud av presenter till små, och kan enkelt sköta din shopping hemifrån eller i mobilen. Konsumentverket har en del riktlinjer kring hur man bör tänka när man ska inhandla presenter till barn som kan komma väl till användning.

  • Undvik produkter med kvävningsrisk. Små barn stoppar det mesta i munnen, och därför är det viktigt att inga smådelar kan lossna och fastna i halsen, och på så sätt blockera luftflödet till lungorna.
  • Inga leksaker som innehåller farliga mjukgörare (ftalater). Ftalater är en grupp kemiska ämnen som förekommer i mjukplast, och kan därför finnas i många olika produkter avsedda för barn. Ftalater kan vara skadligt, och därför råder totalförbud för tre typer och tre andra är förbjudna i leksaker och produkter som barn kan stoppa i munnen.
  • Höga ljud kan vara farliga för hörseln. Barn bör därför inte få leksaker som knallpulverpistoler, smällare och andra knäppande ljud. I värsta fall kan sådana leksaker leda till hörselskador. Andra leksaker med ljud man bör se upp med är exempelvis leksakstelefoner, radiostyrda bilar och leksaksverktyg: elektroniska leksaker som ofta har höga, ihållande ljud. Blåsinstrument och vuvuzelor kan också vara skadliga för hörseln.
  • Magnetleksaker kan vara farliga för barn och ungdomar i alla åldrar, eftersom det finns en risk för skador om man sväljer magneter eller en magnet med metallföremål. Det har inträffar många allvarliga olyckor och ett dödsfall, och därför har läkare varnat och avrått från att köpa leksaker som innehåller starka magneter.
  • För riktigt små barn kan det vara trevligt med en skallra i present. Men se upp – de kan lätt förväxlas med en maracas. EU-kommissionen har tagit fram ett antal krav som kan ställas på dessa leksaker, och maracas som kan vara lockande för barn måste också uppnå dessa krav. De får inte ha långa smala skaft som kan vara farliga för barn som inte kan sitta upp själva. Det finns en risk att skaftet trycks ner i luftväggarna och blockerar dessa så att barnen inte får luft, och de kan också trigga kräkreflexen så att barnet riskerar att kvävas av sina egna uppstötningar.