Att drabbas av inbrott i sitt hem kan skapa en känsla av otrygghet för hela familjen. Förutom att värdefulla saker kan stjälas kan också hela hemmet tappa sin trygga känsla efter ett inbrott. Som tur är finns det flera sätt att skydda sig själv och familjen mot tjuvarna.

I de allra flesta familjer står trygghet och säkerhet högt upp på listan över vad som ska prioriteras i hemmet, men trots det är det många som inte har vidtagit några extra åtgärder för att skydda familjen och hemmet mot inbrott.

En vanlig lägenhet eller ett vanligt hus är ofta inte särskilt svårt för en inbrottstjuv att ta sig in i. Oavsett om det är genom ett fönster, en altandörr eller entrédörren de tar sig in finns det många saker att göra för att försvåra för brottslingarna. Att installera automatiska lampor, minska mörka områden i trädgården och sätta lås på både dörrar och fönster är några exempel. Många installerar larm i sina hus, men det är inte bevisat att hemlarm minskar risken för inbrott, enligt försäkringsbolag. Klistermärken som varnar om larm kan dock vara avskräckande för en tjuv som inte vill bli upptäckt.

Hindra tjuven

inbrottEtt sätt som däremot är effektivt för att stoppa inbrottstjuvarna från att ta sig in i ett hus eller en lägenhet är att använda en säkerhetsdörr. Det finns säkerhetsdörrar för både villor och lägenheter hos prodoor.se, de har även branddörrar som är ett bra sätt att skydda hemmet vid en brand. En säkerhetsdörr är en dörr som skyddar mot inbrott, oljud, brand- & brandgaser. Svenska Stöldskyddsföreningen rekommenderar den här typen av dörr för att skydda hemmet lite extra. Om det är svårare och tar längre tid för inbrottstjuven att ta sig igenom dörren är chansen större att någon upptäcker brottet och kan larma polis. Antalet anmälda bostadsinbrott har minskat i vissa delar av Sverige de senaste åren, men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att få stopp på inbrotten helt.