Bebisar som har börjat gå är snabba och klåfingriga. Det är otroligt lätt hänt att en bebis bränner sig på spisen eller får kokande vatten över sig. För att inte riskera att detta händer ditt barn är det viktigt att göra köket barnsäkert.

Barn är det dyrbaraste du har. En av det farligaste platserna för en bebis i hemmet är köket. Att i största möjligaste mån undvika att en olycka kan ske är höst angeläget. Spisen utgör ett stort hot mot nyfikna bebisar. För att minska riskerna för att en olyckshändelse ska ske är det betydelsefullt att ha en säker spis. På https://www.cylinda.se/vitvaruvaljaren/kok/spisar kan du köpa en spis som har den senaste säkerhetsklassen. Det finns flertalet spisar i sortimentet att välja mellan, hitta en spis som är säker för ditt barn.

Barnsäkra spisen och ugnen

För att göra spisen ofarlig finns det bra säkerhetsprodukter att köpa. Exempelvis är spisskydd i regel bra att använda. Det är trots spisskydd bra att vända alla handtag inåt för att barn inte ska ha en möjlighet att få tag i en kokande kastrull eller varm stekpanna. Det finns skydd mot varma ugnsluckor, spärrar för att ugnsluckan inte ska gå öppna och skydd för spisvred. Du kan med fördel välja en spis som inte har några vred. Förutom att barnsäkra spisen med diverse tillbehör bör du även kontrollera att spisen inte kan tippa framåt om ett barn får för sig att klättra på spisen.

Barn förolyckas ofta i hemmet

Brännskador är en av det vanligaste anledningarna till att föräldrar söker vård för barn. Dessa brännskador sker inte sällan i hemmet vid spisen. Vid brännskador är fördelaktigt att agera snabbt. Om du har ett kök med en köksblandare som kan spola kokande vatten bör du säkra denna ordentligt.

Lämna inget åt slumpen i köket

För kylskåp, frys och diskmaskin finns bra lås att köpa för att inte små barn ska kunna skada sig. Tänk även på att barnsäkra alla lösa köksprodukter som brödrost, knivar och köksmaskiner. Det är lätt hänt att ett barn drar i en sladd och får något över sig eller kommer åt ett vasst köksredskap. Förutom köket bör resterande rum i hemmet också säkras.

Barnsäkra:

  • Skåp och lådor
  • Spisen och ugnen
  • Brödrost och köksmaskiner med sladd
  • Vassa köksredskap
  • Diskmedel