Att barn är speciella små krabater med egna viljor och finurliga egenheter är ju ingen nyhet direkt. När födelsedagar börjar närma sig är det oerhört viktigt, inte minst för barnet. Räkna med att få prata om födelsedagen flera månader innan den infaller. Men om man ser förbi de viljor som barnen har och fokuserar på vad som är rätt att ge barnet, i miljösynpunkt så kan det bli väldigt begränsat med presenter. Ta reda på vilka gifter som finns i vilka leksaker genom Kemi.se och använd sedan Kampanjjakt för att fynda rätt leksak.

Att ha barn innebär att man dels får umgås med en speciell individ, ta hand om, föda och skydda i sin vardag. Det är redan under graviditeten svårt att hålla isär alla saker man inte får göra. Därför är det en god idé att läsa på om vad som krävs av dig som förälder både under tiden i magen men också efter det att barnet har fötts. När det är dags för födelsedagar och barnet visar stort intresse för att få rätt present så är det läge att läsa på om vilka gifter som finns i vilken plast och så vidare.  Det är lätt att hitta information om ämnet och idag har regeringen tagit ställning för att vi ska få leva i en giftfri vardag, inte minst för våra barns skull:

Larm om leksaker med förbjudna ftalater har varit den vanligaste orsaken till att leksaker dragits tillbaka i EU. Kemikalieinspektionen skickade 2009 cirka tjugo mjuka plastleksaker på analys, men några förbjudna ftalater hittades inte. Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjuk­görare i plast. Några av dem klassas som hälsofarliga och kan vara skadliga för fortplantningsförmågan.(gå till kemis sida om varor för barn)

Man kan alltså känna sig någorlunda trygg med att tester utförs och att reglerna stramas åt för att få giftfria leksaker.