Något som vi med säkerhet kan veta om framtiden och framtidens barn är att de kommer att fortsätta att leka. För att leka är att utforska världen – lära sig mer om andra och om sig själv. Men, när det kommer till olika lekar och vad barn vill leka med så har det skett stora förändringar. Något som egentligen inte är så konstigt med tanke på att världen ständigt är i rörelse.

Men nu med tanke på att kemikaliediskussionerna ständigt syns som nyhetsartiklar bör man kanske ställa sig frågor som hur bra barns lekande egentigen är? Borde vi ta nya grepp och lära oss mer om vad det innebär att leka med plastleksaker istället för att leka indian i skogen.

Från trä till teknik

Vi har tidigare skrivit om varning för kemikalier och om dem påverkan som de har på oss och på våra kroppar – framför allt barns ännu inte färdigt utvecklade kroppar. Om det kan du läsa mer om här. För när det kommer till leksaker som barn leker med nu är det lite som om de glömt bort den magi som kan skapas med en enkel träpinne. Nu vill man ha en iPad för att bli nöjd och man måste sitta inne och spela dataspel med sina vänner för att få stimulans. Inte för att dra alla över en kam men barn har gått mer från att vara ute och leka med det man har omkring sig till att stänga in sig med teknik eller köpta leksaker. Och vad det får för konsekvenser är tyvärr svåra att se nu utan kan vara ses efter flera år av studier. Så, det bästa du kan göra för ditt barn är att försöka vara uppmärksam på vad leksaker innehåller, hålla rent hemma då det finns kemikalier i damm samt att få ditt barn att älska naturen med alla dess möjligheter.