Det är inte så bara när man blir gravid, det gäller ofta att man ska hålla koll på alla gifter som finns i maten, inte anstränga sig för mycket och så vidare. Vad är det så som gäller när man vill hålla sin baby säker innan det ens är fött? Många kan känna sig lite förvirrad över alla de skriverier om vad som gäller under graviditeten, här kan man få några frågetecken besvarade.

Rönen kommer ständigt och de flesta berättar om vad som är farligt för kvinnor. De största har handlat om mat och vad man får och inte får äta. I det finns också en rädsla för aktiviteter och motion, hur mycket är för mycket vad gäller sport och graviditet.

Maten – vad bör man undvika?

gravid kvinna håller äppleMaten under en graviditet är viktig då det är genom den vägen det också tas upp farliga ämnen. Det är just de ämnena som man försöker undvika under en graviditet och som är speciellt farligt. Mat som annars inte är någon fara för omgivningen är direkt farligt för ett foster. Maträtter som man helst ska undvika under tiden man är havande:

  • Mat med det hormonstörande ämnet bisfenol A är direkt skadligt för det ofödda barnet. I dessa fall handlar det om brieost och andra ostar med liknande jäsningsprocesser. Det har också visat sig finnas i konservburkar också.
  • Fisk är en sådan mat som kan innehålla alldeles för höga halter av tungmetaller. Östersjöfisk är den fisken som man verkligen ska undvika, strömming, sik, röding och vildfångad lax är alla fiskar som är farliga. För den som älskar sushi så finns det ofta en ”mamma-sushi”.
  • Rått kött, undvik alltså den där råbiffen och den blodiga steken.
  • Vitamin A har visat sig vara väldigt farligt för gravida att inta för mycket av, därför ska man alltid undvika att ta sådana vitamintillskott. Lever innehåller även det vitamin-A.
  • Drycker som kaffe, te och alkohol är alla sådana som man verkligen ska vara försiktig med och alkohol ska man helt avstå från. Trots rapporter om att ett glas vin ibland går bra så har det visat att även små mängder är farliga.

Motion och fysisk aktivitet

En vanlig missuppfattning är att direkt man blir gravid så ska man inte röra på sig. Det är bra för dig och barnet att du rör på dig. Men här är det samma fråga som gäller när det handlar om mat och måtta. Det finns gympapass som är anpassade för just gravida. Då handlar det om lugna rörelser och att inte springa på löpbandet eller köra ett tufft pass. Ett problem för gravida är ofta att magen inte är helt i form och då betyder det att man måste röra på sig lite mer och helst dricka mycket vatten och äta en fiberrik kost. För den som känner att man behöver en skön massage så går det bra, bara man går till någon som vet vad de gör. En gravidmassage i Stockholm kan bland annat funka jättebra så länge man går till en professionell massör.