Som småbarnsförälder har du säkert fullt upp med att ta hand om småttingarna såväl som att hinna med allt annat. Att ha det mysigt hemma är därför viktigare än någonsin då du vill kunna koppla av ibland och trivas där du är. Du kanske till och med är inredningsintresserad och planerar att skaffa nya möbler eller göra om ett rum?

När du inreder ett hem samtidigt som det finns små barn i det är det dock enormt viktigt att du gör det tryggt och säkert för dem. Även de allra yngsta kan vara snabba med att plötsligt stoppa saker i munnen eller att ramla och slå sig. Välj därför säker förvaring och möbler som minimerar riskerna för olyckor, exempelvis ett snyggt soffbord från Reformasthlm.se som har rundade hörn eller en gedigen bokhylla som är omöjlig att välta. Läs vidare för några värdefulla tips om hur du enkelt kan barnsäkra ditt hem.

De vanligaste farorna

Child,Playing,Behind,Safety,Gates,In,Front,Of,Stairs,AtDe flesta olyckor sker i hemmet och det gäller både barn och vuxna. Medan de sistnämnda tenderar att halka på våta golv eller skära sig på knivar och hushållsapparater, handlar barnolyckor framförallt om brännskador, kvävningar på små föremål, fall och klämda fingrar. Det är mycket att tänka på men du kan göra en bedömning efter en checklista som går igenom:

  • lösa föremål
  • skåp, lådor och fönster som är lätta att öppna
  • hala ytor
  • skarpa hörn
  • höjder, exempelvis trappa eller balkong
  • eluttag
  • sladdar
  • maskiner

Medan en olyckor bland vuxna oftast sker av ren otur orsakas barnolyckor framförallt av barnens egen nyfikenhet. Det är självklart viktigt för barnets utveckling att det är nyfiket, samtidigt som det innebär många risker. Små barn saknar också helt känslan för faror, och kan därför stoppa fingrarna i eluttaget bara för att se vad som händer.

Skaffa hjälpmedel för att säkra ditt hem

Det finns många hjälpmedel som kan göra din bostad barnsäker. Du kan till exempel sätta på säkerhetslås på allt som går att öppna, montera grindar för trappor, i dörröppningar och framför öppna spisen och inreda med mattor med halkskydd. Har du fullkomligt förälskat dig i ett soffbord som inte har runda hörn kan du sätta på smarta hörnskydd tills barnen blir äldre. Med hjälp av allt detta, plus checklistan, får du ett hem du kan pusta ut i och hämta nya krafter.