Det finns mängder av presenter att ge bort när man ska fira ett litet barn. Något man dock bör se upp med att ge barnet är parfym. Parfymer och parfymerade produkter innehåller nämligen nästan alltid allergiframkallande ämnen.

Vi har tidigare skrivit om att ett av de tillfällen då små barn får en massa presenter är vid dopet. Det kan vara svårt att veta vad man ska köpa och många köper saker som barnet kan använda senare när det blir äldre. Men det finns självklart även de som köper smycken, leksaker och andra produkter som passar väldigt små barn. Något som inte är helt ovanligt att köpa är också parfym till barnen. Detta bör man dock tänka både en och två gånger på innan man går och köper. Många parfymer och parfymerade produkter innehåller nämligen farliga ämnen.

Samtliga innehöll skadliga ämnen

I Sydsvenskan kan man läsa om ett test av parfymer som gjordes i Norge och resultatet av testet var skrämmande. Samtliga av de undersökta parfymerna för barn innehöll skadliga ämnen. Många av ämnena som hittades är hormonstörande ämnen och kan kopplas både till infertilitet, diabetes typ 2 och cancer. Samtliga av dem undersöka parfymerna innehöll även många ämnen som är allergiframkallande eller starkt allergiframkallande. Experter säger att det borde vara självklart att man aldrig använder sådana här skadliga ämnen när man gör produkter som riktar sig till barn. Men att det ändå förekommer i väldigt hög grad även i Sverige.

Använd skonsamma produkter4603170-cosmetics

Läkemedelsverket rekommenderar att barn aldrig ska använda parfymerande produkter eftersom de flesta är allergiframkallande. Att man använder den här typen av produkter på väldigt små barn är turligt nog inte jättevanligt i Sverige om man jämför med exempelvis Sydeuropa. Många föräldrar här är faktiskt duktiga på att använda produkter som är skonsamma och parfymfria på sina barn. Men den som vill använda sådana här produkter och vill undvika allergiska reaktioner hos barnen kan kolla på deklarationen och se vilka ämnen produkten innehåller. Det man framförallt bör se upp med är ämnen som bland annat:

  • Lyral
  • Cinnamal
  • Eugenol
  • Limonene
  • Anise Alcohol
  • Citral